pasztet z pieczonych warzyw
Dodaj komentarzStrona główna

Pasztet z warzyw, na przednówku…

Pyszny, aromatyczny, naturalnie słodki od skarmelizowanych warzyw...  pasztet z pieczonych marchewek i pasternaku (zamiennie pietruszki), idealny na przednówku. Przyprawy i zioła można dowolnie zmieniać, jak również wykorzystać inne sezonowe warzywa.Goraco polecam!

 

Pasztet z pieczonych marchewek i pasternaków

500g marchewek, obranych i pokrojonych na duże kawałki

450g pasternaków, obranych i pokrojonych na kawałki (zamiennie można użyć pietruszki)

oliwa z oliwek

350g kremowego serka

1 łyżka mąki ryżowej (można zastąpić kukurydzianą)

2 łyżki posiekanej drobno swieżej kolendry

1-2 łyżki mieszanki przypraw curry

sól

pieprz

 

Piec rozgrzewam do 200C.

Marchewki i pasternaki układam na blasze do pieczania, skrapiam oliwą, wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę ok. 1 godziny, aż warzywa będą miękkie w środku i skarmelizowane na zewnątrz. Gdy trochę przestygną wrzucam je do miski blendera i pulsuję - lubię gdy w masie znajdą się większe drobinki warzyw. Masę warzywną przekładam do miski, dodaję serek i mąkę ryżową, mieszam dokładnie. Doprawiam do smaku.

Na koniec dosypuję posiekane liście swieżej kolendry. Mieszam wszystko dokładnie - powstała pasta ma być dość gęsta, ale również dająca się łatwo rozsmarowywać. Zakrywam folią i zostawiam na parę godzin.


Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

© 2012 Prawa autorskie do wszystkich informacji oraz zdjęcia zamieszczonych w serwisie chabrowepole.pl należą do własciciela marki chabrowepole.pl Kopiowanie i wykorzystywanie ich bez zgody właściciela jest zabronione. Zdjęcia: "Domy i wnętrza" - www.huldals.blogspot.no, "Świetne przepisy" - www.harligthemma.blogspot.se, "Handmade" - www.craftandcreativity.com, "Sklep" - www.husetvedfjorden.blogspot.com, "Handmade wg działów"- www.encza.blogspot.com