wielkanocne babeczki cytrynowe
Dodaj komentarzStrona główna

Babeczki cytrynowe

Pyszne, pachnące babeczki cytrynowe, idealne nie tylko na Wielkanoc ale i na chwilę odpoczynku przy kawie:)

Babeczki cytrynowe
(na 3-4 małe foremki na babeczki)
1 małe opakowanie maślanki lub jogurtu naturalnego
270 g cukru
380 g mąki
szczypta soli
4 jajka
1 kubek (po jogurcie) masła, roztopionego
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku i ucieramy do połączenia składników.
Do jogurtu dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy jogurt z masą jajeczno-maślaną, a następnie dodajemy do niej sok i otartą skórkę cytrynową (pozostawiając nieco skórki do ozdoby babeczek). Na koniec dodajemy do masy przesianą mąkę, sól i mieszamy całość drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do nasmarowanych tłuszczem i wysypanych dokładnie bułką tartą foremek na babeczki (albo dużej formy z kominkiem). Pieczemy 40-50 minut w 175 stopniach Celsjusza, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Przed podaniem babeczki posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy pozostałą skórką cytrynową .


Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

© 2012 Prawa autorskie do wszystkich informacji oraz zdjęcia zamieszczonych w serwisie chabrowepole.pl należą do własciciela marki chabrowepole.pl Kopiowanie i wykorzystywanie ich bez zgody właściciela jest zabronione. Zdjęcia: "Domy i wnętrza" - www.huldals.blogspot.no, "Świetne przepisy" - www.harligthemma.blogspot.se, "Handmade" - www.craftandcreativity.com, "Sklep" - www.husetvedfjorden.blogspot.com, "Handmade wg działów"- www.encza.blogspot.com